A XV edición de Santiago (é) Tapas chegou ao seu fin co tradicional acto de entrega de premios ás mellores tapas, tras 18 días de degustacións nos 40 establecementos participantes e preto de 25.000 tapas consumidas, que puxeron de manifesto un ano máis a boa acollida que ten un concurso que busca mostrar a alta calidade da gastronomía en pequeno formato e ao mesmo tempo, dinamizar o sector e fomentar a desestacionalización.

Ademais, nesta edición, o concurso, organizado por Turismo de Santiago en colaboración coa Asociación Hostelería Compostela, contou coa colaboración da Axencia Galega de Calidade Alimentaria, entidade coa que comparte un dos principais obxectivos desde a súa creación en 2008: poñer en valor os produtos galegos de calidade contrastada, tal e como figura nas propias bases, que indican como requisito que as tapas inclúan na súa elaboración produtos de distintas denominacións de orixe ou indicacións xeográficas protexidas, produtos de agricultura ecolóxica ou produtos do mar de Galicia certificados.

Así, a Axencia Galega de Calidade Alimentaria sumou este ano tres agasallos especiais ás mellores tapas nas categorías de Tapa Doce, Tapa Creativa e Tapa Tradicional, facendo entrega a cada un dos gañadores dun lote de produtos Experiencias de Calidade. Cada un deles contén botellas dos viños branco e tinto gañadores nas Catas de Galicia 2023, queixo San Simón da Costa premiado nas Catas de Galicia 2023, Mel de Galicia IXP distinguido co ouro nas Catas de Galicia 2023 bote de Grelos de Galicia IXP, saquiño de Faba de Lourenzá IXP, chourizos de Artesanía Alimentaria, marmelada de produción ecolóxica, crema de Castaña de Galicia IXP e Tarta de Santiago IXP.

Os gañadores foron os establecementos Café da Morena pola súa proposta Crocante de abelá e praliné de maracuxá, considerada polo xurado como Mellor Tapa Doce e Mellor Tapa Creativa, e Artesá por Estamos como cabras, galardoada como Mellor Tapa Tradicional e que ademais foi a tapa que obtivo maior puntuación, polo que será a que represente a Santiago no concurso De Tapas por Galicia, organizado por Turismo de Galicia.

Ambos recibiron os lotes de mans do director da Axencia Galega de Calidade Alimentaria, José Luis Cabarcos, que aproveitou a súa visita aos dous locais para charlar cos seus responsables de cociña sobre a importancia de que os profesionais do sector coñezan o produto galego con certificación de calidade e a os propios produtores, sensibilizando ao sector da hostalería de que consumindo alimentos galegos con certificado de calidade axúdase aos produtores locais e contribúese a dinamizar o rural galego.

A colaboración da Axencia Galega de Calidade Alimentaria estivo moi presente en todo o concurso, xa que a entidade tamén fixo entrega ao comezo do certame dun welcome pack a cada un dos locais rexistrados, e regalou máis de cen produtos para repartir entre o público que finalizou as diferentes (é)Tapas, entre eles como botes de IXP Grelos de Galicia, lotes de IXP Mel de Galicia premiadas, lotes de queixos DOP Cebreiro, DOP Arzúa-Ulloa, DOP San Simón dá Costa e DOP Queixo Teto; lotes de IX licores e augardentes, IXP Tartas de Santiago, lotes de viños da DO Ribeiro, DO Ribeira Sacra, DO Valdeorras, DO Rías Baixas, DO Monterrei e das IXP Barbanza e Iriam Betanzos, Valdo Miño Ourense, Ribeiras do Morrazo e Terras do Navia, packs de produtos de artesanía alimentaria ou receitarios e guías de viños.

Outros premiados nesta edición foron tamén a Cachucha, grelo e calçot, de Nómade,
Mellor tapa en maridaxe con viño; Bomba de polbo á feira, de La Planta, Mellor tapa en maridaxe con cervexa, e Castaña Doce, de La Maceta, como Mellor tapa sen glute.