A última edición dos premios «Catas de Galicia» recoñeceron os mellores viños e augardentes da comunidade outorgando os máximos galardóns a Pazo de Rubianes, na DO Rías Baixas, que levou o «Acio de Ouro» ao mellor viño branco de Galicia, mentres que Alan de Val, da DO Valdeorras, foi premiado co mesmo galardón na categoría de mellor viño tinto.
Outros premiados foron Terras do Cigarrón e Reitoral do Monaguillo na DO Monterrei, Viña Vella e Casa Moreiras na DO Ribeira Sacra, e Esencia Diviña na DO Rías Baixas, quen tamén recibiron o «Acio de Ouro» nas súas respectivas categorías.
Na categoría de augardentes, Vedra do Ulla gañou o «Pote de Ouro» na IX edición de Augardente de Galicia, mentres que Meu Ceo destacou en varias categorías, levándose o ouro tanto en Augardente de Herbas como en Licor Café.
Os premios tamén recoñeceron a adegas pequenas e viños espumosos. Así, na categoría de viños de colleiteiro, Lagar dá Cachada e Cotarelo foron galardoados co «Acio de Ouro». Adegas Terra de Asorei, co seu Terra de Asorei Brut Nature, foi recoñecido como o mellor viño espumoso.
Este evento anual, celebrado este ano no hotel Monumento San Francisco e organizado por Agacal, destaca a calidade e diversidade dos viños e augardentes galegos, promovendo o seu recoñecemento tanto a nivel nacional como internacional.
Os premiados representan a excelencia na produción vitivinícola de Galicia, consolidando o seu prestixio e contribuíndo ao desenvolvemento económico da comunidade.
LISTA COMPLETA DE PREMIADOS
Pola súa banda, o presidente da Xunta, Alfonso Rueda, destacou no acto de entrega que o sector vitivinícola é un dos piares da economía galega ao dinamizar e xerar emprego de calidade no rural, exercer como embaixador do selo Galicia calidade e atraer turismo á comunidade durante todo o ano.
Durante a entrega dos premios da XXXVI Cata de Viños de Galicia, a XXVI Cata de augardentes e a XII de Licores tradicionais que se celebrou en Santiago, Rueda fixo fincapé na calidade e excelencia dos viños e bebidas espirituosas que se producen na comunidade e que contribúen ao pulo que está a vivir o turismo enogastronómico en Galicia.
Acompañado pola conselleira do Medio Rural, María José Gómez, o presidente agradeceu o traballo e compromiso diario dos máis de 10.000 viticultores e produtores e as 500 adegas e 16 destiladores que hai en Galicia que permiten que a comunidade conte con 14 indicativos de calidade entre denominacións de orixe ou indicacións xeográficas protexidas.
A Xunta traballa desde hai anos para consolidar Galicia coma un referente internacional do sector vitivinícola. Por iso, ten en marcha a Estratexia de Dinamización económica, territorial e turística das comarcas vitivinícolas e destinou máis de 10 millóns este ano en axudas específicas para a reconversión dos viñedos; a promoción dos viños no estranxeiro ou para a elaboración e comercialización deste produtos.